Mjøsbyen Magasin i Aftenposten

Gjør avfall om til business

230 tonn avfall ble reddet i fjor. Norges første ombrukskjøpesenter, Resirkula, går så det suser. 

Delvis gjemt bak paller fulle av ski og snowboard står Hans Christian Johnson og klargjør brukte langrennsski som snart skal settes ut for salg i butikken Resport og Fritid, som er del av ombrukskjøpesenteret Resirkula.
    – I 2023 solgte vi blant annet 1089 snowboard, langrenn- og alpinski, 921 par staver og 630 par med skøyter. Det er travelt, og vi jobber på for å sette i stand nok varer til kundene, sier Hans Christian, daglig leder for Resport og fritid, som, i motsetning til resten av sportsbransjen, opplever en økning i omsetning på vinterutstyr.

Bryter med den tradisjonelle gjenbrukshallen
Våren 2020 åpnet Sirkula IKS Norges første, og foreløpig eneste, kretsløpspark like utenfor Hamar. Sirkula er et interkommunalt renovasjonsselskap som har ansvar for å håndtere husholdningsavfallet i eierkommunene på best mulig måte. Med den nye kretsløpsparken sørger selskapet for at gjenbrukbart avfall får leve videre i kretsløpet, med høyere verdi enn da det kom inn ved anleggets gjenvinningsstasjon. 
    Kretsløpsparken består nemlig ikke bare av en gjenvinningsstasjon med eget ombruksmottak. Her finner man også kjøpesenteret Resirkula, hvor Sirkula leier ut lokaler til selvstendige aktører som driver business basert på varer som andre folk vil kvitte seg med. Dette er varer som ellers ville gått til gjenvinning eller energiutnytting, og med det tapt seg i verdi. Nå tar heller fagkyndige til seg produktene- vasker, reparerer og redesigner dem før de selges i de respektives butikker.
    – Vårt overordnede mål er å minske mengdene med avfall ved å få mer til ombruk. Men det er vel så viktig for oss å fremheve at disse ombruksvarene faktisk har en verdi, både for sluttkunden og for de som ønsker å drive forretning basert på ombruk. Varer må settes i stand og selges for det de faktisk er verdt! Derfor har vi laget et handelskonsept som bryter med den tradisjonelle gjenbrukshallen sier Maria Sætersdal Remøe, leder for Resirkula.
    Resirkula er ikke bare en populær arena for gjenbrukshandel, men bidrar også til å bygge opp et fagmiljø innen reparasjon og redesign, i alt fra elektronikk til møbler, søm og sportsutstyr. For Resirkula er det også viktig å inspirere folk til å reparere og ta vare på tingene sine. Resirkula arrangerer derfor jevnlige kurs og har også etablert systua «Sy-den» hvor det holdes sy- og reparasjonskurs. Sy-den er samlokalisert med UFF second hand.
    – Vi tror det er en holdningsendring på gang når det kommer til å handle brukt. Det kommer nok både av trangere økonomiske tider og en høynet status for gjenbruk, sier Maria Sætersdal Remøe.

Disse bedriftene er del av Resirkula:

  • Melkespannet kalkmaling & redesign

  • Lille karusell

  • Resport og fritid

  • Re: elektro

  • Grønne saker

  • Bite’ti

  • UFF second hand

  • MjøsAnker arbeid og inkluderingsbedrift

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Fremtidsbydel i Elverum

Fremtidsbydel i Elverum

Den nye bydelen Ydalir, som er planlagt utbygd de neste 10–15 årene, vil bli et av verdens beste steder å bo, fastslår Anna-Thekla Tonjer, som er prosjektleder i Elverum Vekst for bydelsutviklingen. Det skal sosial og klimamessig bærekraft sørge for.Det skal bygges ...

Gjøviks indrefilet – Mjøsstranda

Gjøviks indrefilet – Mjøsstranda

Da det ble oppdaget metangass i grunnen på Hunton-stranda i Gjøvik, måtte planene om storstilt boligutbygging skrinlegges. Nå skal deler av området utvikles til et gedigent friareal for Gjøviks befolkning, med kultur, musikk og naturopplevelser i skjønn forening.Dette...

Gjør klar for verdens raskeste elektriske hurtigbåt  

Gjør klar for verdens raskeste elektriske hurtigbåt  

Gode og bærekraftige transportløsninger er blant de sentrale satsingsområdene for Mjøsbysamarbeidet. – Elektrisk hurtigbåt mellom Gjøvik og Hamar vil gi mange fordeler, blant annet en utvidet bo- og arbeidsmarkedsregion, sier prosjektleder Mette Marit Gjerdingen...

Norges første komplette energistasjon

Norges første komplette energistasjon

Innlandsporten, som er lokalisert ved Tangen, vil bli Norges første komplette energistasjon, og representerer et viktig skritt mot en bærekraftig og mangfoldig fremtid for transportsektoren.Dette er en milepæl for grønn næringstransport i Norge og vil gjøre det...

Jernbanesatsing setter fart på byutvikling

Jernbanesatsing setter fart på byutvikling

Stor satsing på bedre togforbindelse gir grunnlag for spennende byutviklingsprosjekter i de to store byene i Mjøsbysamarbeidet. I både Lillehammer og Hamar er det duket for nye sentrumssatsinger i kjølvannet av Bane Nors satsinger i regionen.  Størst forventninger er...

Vi satser på sykkel

Vi satser på sykkel

Sykkelbynettverket i Innlandet arbeider kontinuerlig for å øke bruken av sykkel som fremkomstmiddel. Bedre og mer sammenhengende sykkelveier skal bidra til at flere tar sykkelen fatt. Sykkel er et bærekraftig og effektivt transportmiddel som i tillegg er bra for...

Elbuss-satsing

Elbuss-satsing

I Hamar og Lillehammer har elektriske busser vært en del av bybildet i flere år, og busspassasjerene kan glede seg over utslippsfri transport. Fra 2025 er nullutslipp hovedregelen for alle busser som skal benyttes i offentlig transport.Det begynte med et pilotprosjekt...

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Forsikringens svar på private banking

Forsikringens svar på private banking

Hos Ly Forsikring har forsikringstakerne egen rådgiver og kontaktperson, og blir fulgt tett opp med jevnlige besøk. – Vi er utrolig stolte over at kundene våre blir værende hos oss. Vi opplever at de som prøver vårt opplegg med Selective Insurance er veldig fornøyde,...

Gjøvik vil bli hele Norges cyber city

Gjøvik vil bli hele Norges cyber city

Gjøvik har et verdensledende fagmiljø innen cybersikkerhet. Nå ønsker byen å samle fagmiljøet for bransjen og legge til rette for faglige og sosiale møteplasser i et framtidig «cyberhus».– Gjøvik har allerede et sterkt kompetansemiljø som tiltrekker seg mange aktører...

Store ambisjoner for grønn innovasjon

Store ambisjoner for grønn innovasjon

Innlandsporteføljen er et samarbeidsprosjekt mellom Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innovasjon Norge Innlandet. Målet er å løfte frem de viktigste grønne innovasjonsprosjektene i fylket – og derved bidra til grønn verdiskaping og...

Reduser CO2 med inntil 90% fra en dieselmotor allerede i dag

Reduser CO2 med inntil 90% fra en dieselmotor allerede i dag

Bruker du det biobaserte drivstoffet HVO i en eksisterende dieselmotor, reduserer du CO2 utslippet med inntil 90%.Har vi glemt at bruk av HVO er en mulighet, spør Ingvar Schjerpen, økonomileder ved Engens Oljesenter.    Bedriften har jobbet med flytende energi i 50...

Mjøsparken – en oase langs E6 

Mjøsparken – en oase langs E6 

Aktivitetene og opplevelsene er gratis for alle, enten du vil skate, leke, spille petanque eller nyte sommerdagen på Mjøsas fineste badestrand. Mjøstårnet, også kjent som verdens høyeste trehus, er et landemerke der det ruver ved E6 i Brumunddal. Mjøsparken ligger...