Mjøsbyen Magasin i Aftenposten

Gjøviks indrefilet – Mjøsstranda

Da det ble oppdaget metangass i grunnen på Hunton-stranda i Gjøvik, måtte planene om storstilt boligutbygging skrinlegges. Nå skal deler av området utvikles til et gedigent friareal for Gjøviks befolkning, med kultur, musikk og naturopplevelser i skjønn forening.

Dette er Gjøviks indrefilet, sier kommunalsjef samfunnsutvikling Line Renee Ramsrud. 
    – Området kobler byen vår til Mjøsa, som vi er så glad i, med Mjøspromenade, båthavn, kulturtilbud og et yrende folkeliv, sier hun. 
    Opprinnelig var området tiltenkt en ny bydel med boliger og næring, men funn av metangass i grunnen satte en effektiv stopper for prosjektet. Det måtte tenkes nytt.

Kultur og natur i skjønn forening 
    – Per i dag finnes det ingen effektiv og rimelig nok metode for å fjerne gassen, som er et resultat av en lang industrihistorie her på Gjøvik, sier Ramsrud. 
    – Kommunen kastet seg rundt. Det ble snart klart at området egner seg ypperlig som et friområde til glede for byens innbyggere, så vel som tilreisende, sier hun.
    Resultatet er en prosjektskisse som gir en pekepinn om hva innbyggerne kan forvente seg. Danske Urban Power, som kjente området godt på forhånd gjennom den planlagte bydelsutviklingen, snudde seg rundt og tenkte nytt sammen med kommunens folk. 
    – Visjonen er å etablere et friområde under overskriften «Natur møter kultur», der konserter, verksted, menneskemøter og arrangementer kan gå hånd i hånd med båtliv, bading og andre spennende aktiviteter, sier Ramsrud. 
    – Det blir en grønn oase mellom sentrum og Mjøsa. 

Toårig prosjekt
Det er ansatt en prosjektleder, som gjennom Bylab, det vil si i dialog med innbyggerne, skal løfte prosjektet opp og fram. 
    – Gjennom Bylab spør kommunen innbyggerne, hva vil dere ha mer av, hva har byen behov for. 
    – Prosjektet skal få lov til å utvikle seg over tid, slik at vi kan fange opp de gode ideene fra byens innbyggere og ta dem med i utviklingsplanene, sier Klynderud. Det blir uansett en trinnvis prosess frem til området står ferdig, sier han.
    Det finnes allerede elementer på plass i området, blant dem basketbaner, seilbåthavn og badeplass i Fredevika. 
    – Befolkningen er allerede klar over at det fins et tilbud på Gjøvikstranda. Nå blir det spennende å se hva vi kan få til i fremtiden, sier Klynderud, som nå har som oppgave å skape konkrete planer i det toårige prosjektet.

På innbyggernes premisser
– Blant de konkrete tiltakene vi ser for oss i perioden, er blant annet en gjenbruksløsning for fabrikkhallen som står igjen på området, og som vi tenker oss som en nøkkellokasjon for kultur og møter mellom mennesker, sier Klynderud. 
    – Da boligprosjektet måtte skrinlegges, var det en skikkelig kalddusj. Men det har faktisk vist seg at innbyggerne heller vil ha en fritidspark. Det er utrolig inspirerende og gjør arbeidet med området veldig spennende. Ambisjonene er høye – dette skal bli et trekkplaster for Gjøvik, både for tilreisende, og for folk som har lyst til å flytte hit. 

I Mjøsparken planlegges det et bredt aktivitetstilbud til folk i alle aldre.
Foto: Øyvind S. Endal. Ill. Urban Power.

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Fremtidsbydel i Elverum

Fremtidsbydel i Elverum

Den nye bydelen Ydalir, som er planlagt utbygd de neste 10–15 årene, vil bli et av verdens beste steder å bo, fastslår Anna-Thekla Tonjer, som er prosjektleder i Elverum Vekst for bydelsutviklingen. Det skal sosial og klimamessig bærekraft sørge for.Det skal bygges ...

Gjør klar for verdens raskeste elektriske hurtigbåt  

Gjør klar for verdens raskeste elektriske hurtigbåt  

Gode og bærekraftige transportløsninger er blant de sentrale satsingsområdene for Mjøsbysamarbeidet. – Elektrisk hurtigbåt mellom Gjøvik og Hamar vil gi mange fordeler, blant annet en utvidet bo- og arbeidsmarkedsregion, sier prosjektleder Mette Marit Gjerdingen...

Norges første komplette energistasjon

Norges første komplette energistasjon

Innlandsporten, som er lokalisert ved Tangen, vil bli Norges første komplette energistasjon, og representerer et viktig skritt mot en bærekraftig og mangfoldig fremtid for transportsektoren.Dette er en milepæl for grønn næringstransport i Norge og vil gjøre det...

Jernbanesatsing setter fart på byutvikling

Jernbanesatsing setter fart på byutvikling

Stor satsing på bedre togforbindelse gir grunnlag for spennende byutviklingsprosjekter i de to store byene i Mjøsbysamarbeidet. I både Lillehammer og Hamar er det duket for nye sentrumssatsinger i kjølvannet av Bane Nors satsinger i regionen.  Størst forventninger er...

Vi satser på sykkel

Vi satser på sykkel

Sykkelbynettverket i Innlandet arbeider kontinuerlig for å øke bruken av sykkel som fremkomstmiddel. Bedre og mer sammenhengende sykkelveier skal bidra til at flere tar sykkelen fatt. Sykkel er et bærekraftig og effektivt transportmiddel som i tillegg er bra for...

Elbuss-satsing

Elbuss-satsing

I Hamar og Lillehammer har elektriske busser vært en del av bybildet i flere år, og busspassasjerene kan glede seg over utslippsfri transport. Fra 2025 er nullutslipp hovedregelen for alle busser som skal benyttes i offentlig transport.Det begynte med et pilotprosjekt...

Ruster opp Brumunddal

Ruster opp Brumunddal

De siste årene har Brumunddal, kommunesenteret i Ringsaker kommune, gjennomgått en rivende utvikling. Særlig har sentrumsområdet og koblingen ned til Mjøsa fått en solid ansiktsløftning – og mer skal det bli.Målet er at Brumunddal, som er en ung by, skal være en...

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Forsikringens svar på private banking

Forsikringens svar på private banking

Hos Ly Forsikring har forsikringstakerne egen rådgiver og kontaktperson, og blir fulgt tett opp med jevnlige besøk. – Vi er utrolig stolte over at kundene våre blir værende hos oss. Vi opplever at de som prøver vårt opplegg med Selective Insurance er veldig fornøyde,...

Gjøvik vil bli hele Norges cyber city

Gjøvik vil bli hele Norges cyber city

Gjøvik har et verdensledende fagmiljø innen cybersikkerhet. Nå ønsker byen å samle fagmiljøet for bransjen og legge til rette for faglige og sosiale møteplasser i et framtidig «cyberhus».– Gjøvik har allerede et sterkt kompetansemiljø som tiltrekker seg mange aktører...

Store ambisjoner for grønn innovasjon

Store ambisjoner for grønn innovasjon

Innlandsporteføljen er et samarbeidsprosjekt mellom Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innovasjon Norge Innlandet. Målet er å løfte frem de viktigste grønne innovasjonsprosjektene i fylket – og derved bidra til grønn verdiskaping og...

Reduser CO2 med inntil 90% fra en dieselmotor allerede i dag

Reduser CO2 med inntil 90% fra en dieselmotor allerede i dag

Bruker du det biobaserte drivstoffet HVO i en eksisterende dieselmotor, reduserer du CO2 utslippet med inntil 90%.Har vi glemt at bruk av HVO er en mulighet, spør Ingvar Schjerpen, økonomileder ved Engens Oljesenter.    Bedriften har jobbet med flytende energi i 50...

Mjøsparken – en oase langs E6 

Mjøsparken – en oase langs E6 

Aktivitetene og opplevelsene er gratis for alle, enten du vil skate, leke, spille petanque eller nyte sommerdagen på Mjøsas fineste badestrand. Mjøstårnet, også kjent som verdens høyeste trehus, er et landemerke der det ruver ved E6 i Brumunddal. Mjøsparken ligger...